Uygulamaları ne kadar ayrıntılı öğrenirsek, EM ile yaptığımız uygulamalardaki başarılarımız da o derece yüksek olacaktır. İşte, bu blogta, hem Türkiye’de hem de dünyanın çeşitli yörelerinde oldukça yaygın görülen Zeytin Solgunluğu hastalığına karşı EM kullanımı konusunda Ege Bölgesi’nde uygulama yapmakta olan iki EM gönüllüsünün deneyimlerini, sizlerle paylaşacağım. Ege Bölgesi’ndeki bu iki EM uygulayıcısına, herşeyden önce yaptıkları bu değerli katkıdan ötürü hem kendi adıma hem tüm EM ailesi adına ve hem de Türkiye’deki bu deneyimden yararlanacak olan dünyadaki tüm çiftçiler adına teşekkürü bir borç bilirim. Onlar ve onlara yardım eden EM yetkilileri, bu bloğun asıl arkasındaki kişilerdir. Bu bloğu yazarken bu kişilerin EM için çabalarını takdir etmeden geçmem doğru olmazdı. Benim yaptığım ise sadece verileri toparlayıp sizlere sunmaktan ibarettir.
Gerçekten de, zeytinde EM'nin gerçekleştirdiği dünyada bir ilktir. Zeytin birçok ülkede yetiştirilmektedir. Ayrıca, EM de birçok ülkede kullanılmaktadır. Ancak buna rağmen, maalesef zeytinle EM’nin yolları, EM Turkiye’ye gelmeden önce bir türlü kesişememiştir. Bu EM uygulamalarının tüm dünyadaki zeytin üreticilerine yol göstermesini umarım. Şimdi zeytin solgunluğuna karşı EM kullanımının ayrıntılarına bakalım.
KURUMAKTA OLAN AĞAÇLARA ÖZEL UYGULAMA YÖNTEMİ
Hastalığın tamamen yayıldığı ve özel kurumaların başladığı ağaçlar artık ölüme doğru hızla gitmekte olan ağaçlardır. Bu nedenle acilen müdahale edilmeleri gerekmektedir (Resim).
Bu tür kurumaların başladığı ağaçlara uygulanacak olan EM miktarı normal şartların birkaç misli üzerinde olması gerekmektedir. Bu ağaçlara uygulama aşağıdaki şekilde yapılmalıdır.
Kurumakta olan ağaçların kök çevresinde ağaçların büyüklüğüne göre 1-5 metre çapında olmak üzere ağaçların çaplarına uygun çaplarda havuz açılır. (Örneğin, çapı 5-10cm olan çok ince genç ağaçlarda 1 metre çapında havuz açılırken, çapı, çapı 40-50cm olan ağaçlarda 5 metre çapında havuz açılır). Açılan havuz veya yalaklar 10-30cm derinliğinde olmalıdır. Bu havuzlara öncelikle su doldurulur. Öncelikle doldurulacak su miktarları yine ağaç çaplarına göre aşağıdaki çizelgede verilmektedir. Buna göre, 5-10cm kalınlığında ağaçlar için 50 litre ilk su verilirken, 40-50 cm kalınlığında ağaçlar için 400 litre kadar su doldrulur. Tüm diğer çaplardaki hasta ağaçlar için verilecek ilk su miktarları yine çizelgede verilmektedir.
Ağaçların çap durumuna göre uygulanacak EM miktarı önceden yalaklara doldurulan su miktarı kadar su ile seyreltilerek yine yalaklara/havuzlara takviye yapılır. Çizelgede ağaça çaplarına göre, verilecek EM miktarları da verilmektedir. Yani 5-10cm çapındaki kuruyan ağaç için 1 litre EM verilirken, 40-50cm çapındaki kuruyan ağaç için 5 litre EM yukarıda yine karşılığı belirtildiği miktar (400 litre) kadar su ile seyreltilerek takviye yapılır. Örneğin: 5-10cm çapındaki ağaç için verilecek 1 litre EM, 50 litre su ile 30-40cm çapındaki ağaç için verilecek 4 litre EM 300 litre su ile seyreltilerek takviye edilmiş olacaktır. Bu durumda örneğin 5-10cm çapındaki kuruyan bir ağacın kök çevresinde 1 metre çapında bir havuz açılmış bu havuza 50 litre önceden ve 50 litre içinde 1 litre EM konularak seyreltilmiş eriyik arkasından olmak üzere toplam 100litre su + 1litre EM verilmiş demektir. Yani 30-40cm çapındaki bir ağaç için bu durum toplam 600 litre su + 4 litre EM verilmiş demektir.
Yukarıdaki şekilde uygulama ile toprağa yararlı bakterilerin aşılanması işlemini usulüne uygun olarak yapmış oluruz.
UYGULAMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
1.Yalaklara/havuzlara ( ya da EM’nin bütün uygulamalarında ) su verilirken, EM’yi su ile seyreltirken hiçbir şekilde zehir bulaşığı olan kap, holder, tanker, pulvarizatör kesinlikle kullanılmamalıdır. Çünkü EM canlı ve yararlı bakteriler topluluğudur zehir bunları öldürür. Bu nedenle kullanacağımız ekipmanları daha önce zehir kullanmış isek mutlaka tertemiz yıkamalıyız.
2.EM ile uygulamalarımızı güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde yapmamaya dikkat etmeliyiz. Mümkünse ikindiden sonra, akşam, gece uygulama yapılması en uygun uygulama zamanıdır.
3.EM ağzı sıkıca kapalı (Hava almayacak şekilde) ve güneş ışığına maruz olmayacak şekilde muhafaza edilmelidir. Buzdolabına konulmamalıdır.
4.Kurumakta olan ağaçların ve arazinin kötü patojenlerden kurtarılması, toprağın düzenlenerek tamamen doğal formuna kavuşturulması, ağaçlardan kaliteli sağlıklı yüksek verim alınabilmesi için önerilen dozların altına düşülmemelidir.
5.Hava ısısının 10 derecenin altına düştüğü zamanlarda uygulama yapılmamalıdır. Hava ısısı 10 derecenin üstüne çıktığı her zaman uygulama yapılabilir.
GENEL OLARAK ARAZİDE YAPILACAK UYGULAMALAR:
Genellikle patojenlerin yayıldığı topraklardaki bu yayılma yine su ile hızlanmaktadır. İlkbahar ve sonbahar yağışları bu yayılmayı hızlandırır. Çünkü yararlı veya zararlı tüm mikroorganizmalar su ile hayat bularak ortama yayılırlar. Kötü patojenlerin hakim olduğu arazilerde yararlı mikroorganizmalar bulunmadığı sürece kurumalar ve ölümler hızlanır. Kimyasal hiçbir girişim yada fiziksel tedbirlerle bu kötü etkinin önü alınamamaktadır. Bu nedenle mutlaka kötü mikroorganizmalardan kurtulunup, tüm zeytinlikte yararlı mikroorganizmaların hakim duruma getirilmesi gerekmektedir.
Bir arazide bir adet ağaçta kuruma tespit edilmiş ise o sahada patojenlerin var olduğundan ve bu zararlı mikroorganizmaların hızla çoğalarak tüm araziyi işgal ederek ağaç ve bitki ölümlerine sebep olacakları tehlikesinden kesinlikle bahsedebiliriz. Bu nedenle, henüz başlangıç safhasında olsa bile şayet müdahale edilemez ise tüm arazideki ağaçları kaybetmek kaçınılmazdır.
Biz öncelikle, arazideki zararlı mikroorganizmanın sebep olduğu tehlikeyi göz önüne alarak gerek kullanılacak EM miktarı ve uygulama yöntemi açısından arazileri dört sınıfta değerlendiriyoruz:
1. sınıf (İYİ ARAZİLER): Bu tür arazilerde mevcut toprak yapısını daha da iyileştirmek, olabilecek tehlikelere karşı tedbir alabilmek, üst düzey sağlıklı, kaliteli ürün alabilmek için uygulanacak EM miktarı ve uygulama periyotları aşağıdaki gibidir.
1000 metrekare alan için;
Sonbaharda :Topraktan 1 litre EM
İlkbaharda: Toraktan 1 litre EM
Çiçeklenme devresinde: Yapraktan EM5 (250cc) +EM FPE (250cc) bu karışım 500 litre su ile seyreltilerek verilir.
Meyve tutumundan sonra: Yapraktan EM5 (250cc)+EM FPE (250cc) bu karışım 500 litre su ile seyreltilerek verilir.
2. Sınıf (NİSPETEN İYİ ARAZİLER): Bu tür arazilerde mevcut toprak yapısında ve ağaçlarda kötü mikroorganizmaların faaliyete geçtikleri görülmektedir. Örneğin tek tük kurumalar bunun işaretidir. Yayılma eğilimi ve tehlike görülmektedir. Bu tür sahalarda yararlı mikroorganizmalarla müdahale ederek toprağın düzenlenmesini sağlamak kesinlikle şarttır. Uygulanacak EM miktarı ve uygulama periyotları aşağıdaki gibidir.
1000 metrekare alan için;
Sonbaharda: Topraktan 2 litre EM
İlkbaharda: Topraktan 2 litre EM
Çiçekleme devresinde: Yapraktan EM5 (250cc) + EM FPE (250cc) bu karışım 500 litre su ile seyreltilerek verilir.
Meyve tutumundan sonra: Yapraktan EM5 (250cc)+EM FPE (250cc) bu karışım 500 litre su ile seyreltilerek yapraktan verilir.
3. Sınıf (Orta Derecede Kötü Durumdaki Araziler): Bu tür arazilerde 1000m²’lik bir alanda 2-3 ağacın kuruduğu gözlenmektedir. Kötü mikroorganizmaların yoğun bir şekilde istila ettiğinin belirtisi olan bu sahalarda uygulanacak EM miktarı ve uygulama periyotları aşağıdaki gibidir.
1000metrekare alan için ;
Sonbaharda: Topraktan 3 litre EM
İlkbaharda: Topraktan 3 litre EM
Çiçekleme devresinde: Yapraktan EM5 (250cc) +EM FPE(250cc) bu karışım 500 litre su ile seyreltilerek yapraktan verilir.
Meyve tutumundan sonra: Yapraktan EM5 (250cc) +EM FPE(250cc) bu karışım 500 litre su ile seyreltilerek yapraktan verilir.
4.sınıf: (Çok Kötü Durumdaki Araziler): Kötü mikroorganizmaların tamamen istila ettiğini gösteren bu tür sahalarda 4 ve daha çok ağacın 1000m2 bir alanda kuruduğunu gözlemleriz. Bu sahalarda uygulanacak EM miktarı ve uygulama periyotları aşağıdaki gibidir
1000metrekare alan için;
Sonbaharda: Topraktan 5 litre
İlkbaharda: Topraktan 5 litre
Çiçekleme devresinde: Yapraktan EM5 (250cc) + EM FPE (250cc) bu karışım 500 litre su ile seyreltilerek yapraktan verilir.
Meyve tutumundan sonra: Yapraktan Em5 (250cc) + EM FPE (250cc) bu karışım 500 litre su ile seyreltilerek yapraktan verilir.
ÖNEMLİ NOT 1 : Arazinin genelinde yapılacak uygulamalar bu şekilde olmakla birlikte arazi içindeki kurumakta olan ağaçlara ise daha evvel açıkladığımız şekilde mutlaka özel uygulama yaparak müdahale edilmelidir.
ÖNEMLİ NOT 2 : Topraktan uygulamalarda öncelikle uygulama yapılacak toprak alanları su ile doygunluk derecesine gelene kadar sulanmalıdır.Arkasından 1 litre EM en az 200 litre su ile seyreltilerek sulanmış olan uygulama toprağı üzerine arkasından verilmelidir. İlkbahar ve sonbahar yağışları toprağın ıslanması için elverişli bir zemin hazırlar bir yandan yağışlı iken EM verilmesi önceden sulama sorunumuzu ortadan kaldırmış olur.
İrdeleme:
Yukardaki şekilde EM uygulanması, Türkiye’de zeytinde solgunluk hastalığına iyi gelmektedir ve bu konuda deneyim sahibi arkadaşlarımız tarafından zeytinde solgunluk hastalığına iyi geldiği uygulanarak gösterilmiştir. Bununla birlikte, topraktaki patojenlerden kaynaklanan hastalıklara karşı tüm ağaçlarda uygulanmaması için hiçbir neden yoktur. Bu örnek uygulama, en azından ağaçlarına EM uygulayarak EM’nin zararlı mikroorganizmaları önleme özelliğinden yararlanmak isteyen herkes için iyi bir başlangıç noktası oluşturacaktır. Bu blogta zeytinde solgunluk hastalığına karşı EM ile nasıl mücadele edileceği anlatılmıştır. Bu, vertisilyum, yurdumuzda şu anda kimyasal ilaçlarla dahi çözümü olmayan bir hastalık olduğundan önemli bir konudur. Ancak, en az bunun kadar önemli bir başka şey de, tüm ağaçlarınızın sağlıklı olduğu zeytinliklerinizde EM kullanmanızdır. Bu sayede, zeytin ağaçlarınızın patojenlerin eline düşerek hastalanmalarını önlemiş olursunuz! Biz insanlar da aynı değil miyiz? Önemli olan hastalandıktan sonra ilaç aramak değil, hastalanmadan sağlığımızı korumak, kendimize bakmak değil midir, sevgili okuyucular?